Wednesday, January 27, 2016

Türk toplumunda iftiranın kolaylığı

Toplumumuzun pek çok eksiği, kötü yanı var. Bunlardan birisi de iftira atmanın ne kadar kolay olduğu. İnsanların ne kadar eğitimli olduğu fark etmiyor, eğer iftiranız yeteri kadar ilginçse insanlar bu iftiraya sarılıyor, gerçeği söylemek imkansızlaşıyor.

Bunun örneği olarak Starbucks'ın kahvelerinde fil dışkısı kullandığı haberi var, bugün yeniden karşıma çıktı. Kirpice isimli bir mizah sayfası böyle bir uydurma haber yapıyor, copy+paste'ci haber siteleri bunu gerçek zannedip haberini yapıyor ve işin kayışı kopuyor. Kirpice'deki haberin altında "Bu bir mizah sitesidir, haber gerçek değildir" ibaresi yer almasına rağmen insanlar orijinal habere inanmaya devam ediyor. Sonra gerçeği söyleyince ben suçlu oluyorum.

Komik olan, insanların yalan şeylere inanması için onlara yalan söylemenize bile gerek kalmıyor bazen. Ben ODTÜ dolmuşunda şoförün gelmesini beklerken bir teyze gelip "Bu Armada'dan geçer mi?" diye sordu, birisi "Bu ODTÜ dolmuşu" diye yanıt verdi. Gerçekte bu dolmuş Armada'dan da geçiyor. Ben düzelttim, "Bu dolmuş Armada'dan geçiyor" diye. Teyze birkaç saniye düşündü, sonra gitti. Bana inanmadı. Kendisine yalan bile söylenmedi, "Bu ODTÜ dolmuşu dendi", sanki ODTÜ dolmuşu olunca Armada'dan geçemiyor, ama yok!

Toplum niye böyle? Eğitimli insanlar bile bir iftiraya hemen inanıp doğruyu söyleyene karşı tavır alınca adamın teki de çıkar "Bunlar camide içki içti der", ortada kanıt falan olmadan. İnsanları istese o camide orgy yapılıp kedi kesildiğine de ikna eder, az bile yapmış.