Thursday, August 11, 2016
Demokrasinin ülkemizde bilinmeyen ilkeleri
İnsanların kendilerini yönetecek temsilcileri seçmeleri güzel bir şey elbette, demokrasiyi savunurum. Ama bir sorun var, demokrasiyi savunan insanlarımız demokrasinin ne olduğunu bütünüyle bilmiyor. Demokrasi kavramının ilkeleri vardır, bakalım bunlar neler.
I. Halkın liderleri seçmesi
Bunda sorun yok. Bu biliniyor.
II. Katılım: Vatandaşın demokrasideki rolü
Vatandaş sadece oy vermez; partilerin neler yaptığını takip eder, fikirlerini belirtir. Türkiye'de muhalif olup da fikirlerini belirten insanlar tanıyorum, ama maalesef azınlıktalar. Çünkü en basit şekilde ifade etmem gerekirse muhalifler KORKUTULUYORLAR. İnsanlar mesleklerini (ya da en iyi ihtimalle işlerinde yükselme şansını) kaybediyorlar veya komik "kanıtlarla" iftiraya uğramaktan korkuyorlar. Bu korku gerçek. Memur arkadaşlarım fikirlerini Facebook'ta tartışabilmeye başladığı zaman ikinci demokrasi maddesi sağlanacak.
III. Tüm vatandaşların haklarının korunması
Azınlıktaki bir insanın haklarının devlet tarafından ihlal edilmemesi gerekir. Mesela siz üniversite sınavı yapıyorsanız kendi adamınıza soruları vermemeniz gerekir. Sizden farklı bir ideolojiye sahipler diye askerleri birbirinden komik "kanıtlarla" hapse atamazsınız. Size oy veren insanların içki içmesini yasaklayamazsınız da mesela, insanın gayet inanç özgürlüğü vardır. Yok eğer "Biz eskiden mağdurduk, şimdi hak ihlal etme sırası bize geldi" veya "Ama din böyle emrediyor" diyorsanız, üzgünüm, ama savunduğunuz şeyin adı "demokrasi" değil.
IV. Kanunlar karşısında eşitlik
Eğer bir politikacı yolsuzluk yapıyorsa bunun muhakemesi onun ne kadar oy aldığıyla yapılmaz; adil, bağımsız mahkemede yapılır. Politikacı, devletin kaynaklarını kendisini zenginleştirmek için kullanamaz. Gerçi zaten yolsuzluk olduğuna inanmıyorsunuz, gemiciklerin de maaşla alındığına inanıyorsunuz, bu yüzden bu maddeyi tartışmayacağım.
Neticede 4 maddeden 3'ü (hadi yolsuzluk yok diyelim, 2 yapalım) eksik, umarım şu anki sistemin neden "demokrasi" olmadığını açıklayabilmişimdir.
Kaynak: What is Democracy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment