Monday, February 16, 2009

Because - Seçim simülasyonu




Because the world is round, it turns me on
Because the world is round
Because the wind is high, it blows my mind
Because the wind is high

Love is old, love is new
Love is all, love is you

Because the sky is blue, it makes me cry
Because the sky is blue




Sevdiğim bir şarkı ve sevdiğim bir sahne. Missy ve dostlarımla beraber çimlerin üzerine uzanıp Missy'e sarılarak beraber bu şarkıyı söylemek isterdim.


------

Bugün eve gelirken, birkaç saat önce girdiğim tarih dersinin de etkisiyle demokrasi kavramı üzerinde düşünürken aklıma şöyle bir şey geldi:

Bir seçmenin, iktidara gelmesini istediği birden fazla parti olabilir. Özellikle de mevcut olan partilerin hiçbirine tamamen güvenilmediği, ama ülkeyi iyice kötü bir duruma götüreceğini düşündüğümüz güçlü bir partinin seçim başarısını düşürmek için rakip partilere oy verilmek istendiği zamanlarda.

Peki eğer seçim pusulasında tek bir partiyi oylamak yerine bir puan dağıtımı yapılsa? Elimizde örneğin 5 adet puan olsa ve biz de iktidara gelmesini/meclise girmesini istediğimiz partilere bu puanlardan dağıtsak? O zaman seçim sonuçları, halkın istediğine daha yakın bir şekilde gerçekleşebilir mi?

Kafama bu takıldı ve bir seçim simülasyonu yazmak istedim. 16 parti olsa, A, B, C, D güçlü partiler olup bir seçmen tarafından puan alma ihtimalleri %10'ar olsa (zayıf partilere %5'er puan ihtimali kalıyor), A ile C ve B ile D rakip partiler olup bir seçmenin iki partiye puan vermesi imkansız olsa (elbette seçimde böyle bir kısıtlama yer almazdı, sadece seçmen tercihi mantığı benzetimi için böyle bir kural ekledim) o zaman seçmenlerin sadece tek oy kullanabildiği klasik sistemden farklı bir seçim sonucu alınabilir miydi?

Alınamıyormuş. Belki de alınabilirdi, ama benim simülasyonum gerçek koşulları doğru bir şekilde yansıtabilmekten uzak olduğu için bu sonucu göremedim belki de. Yüzbinlerce, milyonlarca ve en sonunda 50,000,000 seçmeni bu simülasyona soktum (bilgisayarın işlemi gerçekleştirebilmesi 15-20 dakika filan sürdü), ama aklıma gelen bu fikrin "Paralar neden bol bir şekilde basılmıyor? Böylece fakirlik önlenirdi" gibi saçma bir fikir olduğu ihtimali beni üzdü. Simülasyonumu bir de siz çalıştırmak istiyorsanız buyrun kodu.

1 comment:

Unknown said...

Dostum; Acroos the universe'nin her şarkısı çok güzeldir hatta öyle yerlerde kullanılmıştır ki insan yeniden ve yeniden bile izleyebilir bütün filmi.

Şu kod yazma olayına gelince. Halkın zeka katsayısını şempaze seviyesinde tasarlarsan daha reel sonuçlara ulaşman mümkün :D