Monday, March 30, 2009

Öfke, Seçimler, Fonksiyon çizdirici

Öfke & Seçimler

Geçen haftanın sonlarına doğru yükselen öfkemi bugün biraz daha azaltabildim.


Bastırmaya çalıştığım öfkemi dayanılmayacak hale getiren şey seçim sonuçları oldu. Hayır, sonuçlar beklediğimden farklı çıktığı için değil; internette çeşitli yerlerde Ankara'nın durumu ile dalga geçilmesi, bana bütün öfkemi aslında aynı fikire sahip olduğum kişilerden çıkartmayı istetti. Kendimi suçlanmış hissettim, aşağılanmaktan çok. Ak Parti'ye oy vermeyen Ankaralılar olarak bizim ne yapmamız gerekiyordu? Misyoner gibi kapı kapı dolaşıp halkı aydınlatmak mı? Başka bir siyasi oluşumun reklamlarını dağıtmak mı?
Musluklarımızdan su ve klordan daha çok kütleye sahip başka kimyasal maddelerin akmasını bu yüzden mi hak ettik?

Okullar insanlar için genellikle stres kaynağıdır, üniversite öncesinde benim için kesinlikle öyleydi. Ama okulumu seviyorum, çünkü orada güldürebildiğim ve beni güldürebilen arkadaşlarım var. Seçimler sonuçlarının hissettirdiği öfkeyi başka arkadaşlarımla paylaşabilmek, seçim sonuçlarını Karayalçın'la beraber takip edebilecek kadar çok siyasetle ilgilenen bi arkadaşımın benimle aynı duyguları hissettiğini bilmek beni rahatlattı.

Yine seçimlere dönersek, size şu tanık olduğum olayı anlatmalıyım:

Muhtar seçimi için zarfın içine üzerinde muhtar adayı adının ve muhtar heyetinin isimlerinin bulunduğu iki kağıt konulur, bildiğiniz gibi. Ben muhtar adaylarının neredeyse hiçbirini tanımadığım, ama babam tanıdığı için babamın tercih edip getirdiği kağıtlarla seçime gittik (konumuz bu tercihi babamın yapmış olması değil, bu da ayrı bir konuda incelenebilir belki). Oyumu kullanırken noob'luk yapıp bu kağıtları ilk zarfın içine koyup oyu öyle kullandım (ki ilk zarf muhtar adaylığı için değildi). İkinci zarfa geçmeden önce aileme böyle yaptığımı anlattım, onlar da bana "Neyse önemli değil, kabinlerde her adayın kağıtlarından olur" dedi.

Ama tuhaf ("tuhaf" yanlış kelime) olan şey, kabinin içerisindeki kağıtların tamamının tek bir muhtar adayını gösteriyor olmasıydı. Babama bunu söyledim, babam da durumu seçim görevlilerine bildirdi ve babama oyu kullanmak istediğimiz adayın kağıdını verdiler. Babam kağıdı zarfıma koyup sandığa attı ve böylece ben de muhtar adaylığı için oyumu kullanmış oldum. Eheh, komik. Ama işte sinir bozucu olan, o muhtar adayının kendisinin veya adamlarının kabinlerden diğer adayların kağıtlarını alıp oraya kendi muhtar adaylarının kağıtlarını koymuş olmasıydı.

Ve sonra, geçen seçimlerde boş bir arazi üzerinde açılmamış sandıkların bulunduğu haberini okudum ve kan beynime sıçradı. Böyle önemli bir olay nasıl örtbas edilebilir ya? Aklım almıyor! Tarafsız bir devlet kontrolünün iyice zayıf olduğu illerde sandıkların başlarına nelerin geldiğini hayal etmek bile istemiyorum.



Fonksiyon çizdirici

Burada bahsetmiş miydim, emin değilim, ama tekrar bahsetmenin mahsuru olmaz.

Staj başvurusu için üzerinde çalıştığım projelerden birisi, Ahmet's Basic Function Grapher 'ı makûl bir seviyeye getirdim. Girilen bir iki değişkenli fonksiyonun grafiğini yazdıran bir program. Ücretsiz alternatifleri vardır elbette yazdığım programın, ama yine de kodlamasının benim için eğlenceli ve öğretici olduğunu söylemeliyim.

Yazdığım program şimdilik sadece rakamları, "x" ve "y" harflerini, operatör karakterleri ve operatör karakterlere atadığım kısayol harfleri okuyor, sağ üstte kabul edilebilecek harfleri görebiliyorsunuz.

Allegro kütüphanesini kullandım. Klavyeden okuma yapılması için gereken kodları da yine Allegro'nun Wiki'sinden bir yerden aldım. String'i matematiksel ifadeye dönüştürmek kısmı en zorlayıcı olandı.

Yapılacaklar:
*String için sıkı bir hata kontrolü. Şu an için sadece = operatörünün yokluğunda hata veriyor.
*Parantez kullanma imkanı.
*Bölme işlemi. Bunu iyi bir şekilde uygulayabilmek için float'larla çalışmam gerekecek.
*Cosinus ve sinus fonksiyonları, e sayısı, logaritma desteği

*Ve belki; fonksiyonların kesikli değil de sürekli bir çizgi halinde gösterilmesi.

Geribildirimleriniz benim için önemli.

2 comments:

Ragnor said...

Fonksiyon çiziciyi görsel bir arayüze taşıman güzel olmuş. Staj için nerelere başvuruyorsun?.

Ahmet Kamil Keleş said...

Bilmiyorum ._.