Sunday, August 23, 2009

İnternet'te sansür; Beyoğlu Belediyesi

Leviathan'dan



5posta yazarından bir FF/Twit:

Beyoğlu Belediyesi "Beyaz Bayraklı Temiz İnternet" sloganı ile kendi kafasına göre zararlı sitelere erişimi engellemiş. Ekşi Sözlük bu sitelerden biri. Artık mahkeme kararı da değil, keyfe göre, filtreyi koyanın normlarına göre giriliyor internete demek. Peki şöyle bir şey yapabilir miyiz?

İnternete sansürde parmağı, katkısı olan tüm kuruluşların IP adreslerini tespit edelim. Sonra kendi sitelerimizde, sunucularımızda yapacağımız ayarlarla bu kuruluşlardan sitelerimize gelebilecek her türlü trafiği bloke edelim.

Bu IP lerden gelen ziyaretçiler güzel ve anlamlı, grafikli bir mesaj sayfasına gelsin. O sayfada "İnternetin ne olduğunu henüz kavrayamadığınız için bu siteye giriş yapmanız sakıncalı görülmüş ve tarafımızdan engellenmiştir. Buradaki içeriğin sizin ahlak, politik ve dünya anlayışınıza ters düşmediğini düşünüyorsanız bize haber verin." gibi bir mesaj bulunduralım.

Bu teknik olarak mümkün. Zehir gibi webciler, grafikerler, reklamcılar var aramızda. Bir el atıversin herkes. Çok basit bir biçimde herkesin bunu kendi sunucusunda nasıl uygulayacağına dair bir de manual hazırlansın. Şu işi yapalım derim ben.

Beyoğlu Belediyesini Protesto Hareketinde en önemli avantaj: "Kim olduğun önemli değil, google da hakkında ne yazdığı önemli"- Üstte tartıştığımız yöntemi uygulayabilirsek ve bunu uygularken de medyadan biraz ilgi alırsak, Beyoğlu Belediyesi'ni, güzel bir sürpriz bekliyor.

Her şeyden önce bu protestoya destek veren blog yazarları bloglarında bu konuyu yazsınlar. Bu feedlerde tartıştığımız başlıkları ve blogpostları da Belediye ile paylaşalım, onlara kendilerini savunma hakkı verelim. Belediyenin verdiği/vermediği cevapları bloglarımızda ve FF de paylaşalım. Konuyu yazan tüm bloglar yazılarının sonunda veya içinde bu FF feedlerine ve diğer konuyu yazan bloglara link versinler.

Bu konuyu FF de ve bloglarda gündemde tuttuğumuz ve yazıları birbirine link vererek bağladığımız sürece Google arama sonuçlarında "Beyoğlu Belediyesi" diye yapılan aramalarda ilk 20-30 sonucu almamız çok kolay olacak. Bu sonuçlarda belediye sansürcü, çağdışı, antidemokratik anlayışı ile ön plana çıkacağından bu onlar için eksi bir PR puanı olarak ilelebet Google'a yazılı kalacak.