Tuesday, October 5, 2010

Half-Life'taki tırstırıcı şekil

Buraya çekinerek yazdığım ikinci yazı olacak bu, tam da öncekinin üstüne.

Biraz önce canım sıkılıyordu, Epic Gezer'e bir göz atayım dedim. Bilmeyenler için; Epic Gezer, internette (özellikle oyun forumlarında) karşılaşılan komik durumların ekran görüntülerini yayınlayan, genellikle kıro, cahil ve saf insanların dalga geçildiği bir blog. Half-Life'ın da ülkemizde aşırı ünlü bir oyun olduğunu biliyoruz, bunu açıklamama gerek yok.

Epic Gezer'deki La Half-Life başlığında ekran görüntüsünün alındığı yazıyı okuyunca "Kim bilir neyi ne zannetmiştir," diyip işimin başına geri döndüm. Half-Life için harita yapımıyla uzun bir süre uğraşmış bir insan olarak Arapça yazıya benzeyen bir texture'a hiç rastlamamıştım, adamın ne gördüğünü (veya gerçekten de orada ilginç bir şey olup olmadığını) iyice merak ettim. Nihayet merakıma yenilip bilgisayarımda zaten kurulu olan Half-Life'ı, crossfire'ı açıp o tünel brush'ının arkasına noclip hilesiyle ulaştım, adamın dediği gibi.


Gördüğüm şey bu yukarıdakiydi. Bu şey 2 boyutlu bir kaplama değil de, 3 boyutlu bir şekil. Brushlarla yapılmış (yani haritanın katı bir parçası, çok kabaca açıklarsam brush'ın ne olduğunu). Bu yüzden HL'ın textureları arasında görmemişim bu şekli.

Arapça kursuna giden babama (evet, babam dindar) bu şeklin Arapça bir yazı olup olamayacağını sorduğumda Arapçaya veya Farsçaya benzetemediğini, en önemlisi de "La Allah"'ın yazılışına benzemediğini söyledi. Ama bu şekil yine de ürkütücü, çünkü Crossfire'ın mapper(lar)ının bu şekli o gizli yere özellikle koyduğu ortada, şeklin ne anlama geldiği muamma. Sizce bu masum bir easter egg'ten, imzadan fazlası olabilir mi?

2 comments:

Çavlan said...

zannetmiyorum, çok masum geldi bana, sadece hafif arabik görünen bir motif gibi. -her şeyden önce bunu keşfeden kişinin dediği gibi "la allah" değilmiş, anlamlı bir kelime de değilmiş, o zaman ne olabilir ki?

GoldenLeqenD said...

Başka maplardada var undertow, subtransit, snark_pit'dede var artık imzamı yoksa allah yokmu yazıyor? bende anlamadım.