Monday, March 21, 2011

Kokuhaku: İzlenilmesi gereken filmlerden birisi

Siyah Kuğu'nun etkisinden daha çıkamamışken Kokuhaku (İtiraflar) adlı 2010 Japon yapımı bir film hakkındaki bir yazı ilgimi çekti, geçenlerde okul servisinde Oyungezer'in Mart sayısını kurcalarken. Psikolojik gerilim, dram, korku... Burada ayrıntılı bir film incelemesine girişmeyeceğim, beceremem zaten, sadece filmi tavsiye edeceğim sizlere.






Mart 2011 sayısının 138'inci sayfasında Volkan Turan'ın bu filmle ilgili güzel bir yazısı var, (yazının başlığı "Last Flowers" Performed by Radiohead) benim burada anlattığımdan çok daha güzel bir şekilde anlatmış, eğer elinizde derginin bu sayısı varsa bir de o yazıya göz atınız.



Filmin açılışında kendimizi Yuko Moriguchi'nin, orta yaşlı bir lise öğretmeninin sınıfında buluyoruz. Hayatla ilgili tespitlerini sınıfıyla paylaşmaktadır Moriguchi, tüm öğrenciler kendi alemlerindedir, sütlerini yudumlarken. Kısa bir süre önce ölen küçük kızından bahseder hoca, cesedi okulun bahçesindeki havuzda bulunmuştu. Bu olayın bir kaza olmadığı ortaya çıkmıştır. Moriguchi bunun bir cinayet olduğundan ve kızını öldürenlerin şu an sınıfta bulunan iki öğrenci olduğundan bahsettikçe öğrencilerin dikkati kendisi üzerinde yoğunlaşır. Katillerin kim olduğunu biliyordur Moriguchi.

"Sizi koruyan şey ne? Silahlarınız mı? Aileniz mi? Hayır, çocuk suçlular yasası. Bu yaşınızdayken bütün ailenizi zehirleyip öldürseniz bile sadece biraz tedavi görüp tekrar eski hayatınıza geri dönersiniz. Benim size vermek istediğim şey hayatın değeriyle ilgili bir ders."

Katil öğrenciler için bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Ve başka hiç kimse için de...

Oldboy'u aratmayacak bir intikam hikayesi var elimizde. Korkunç, sürükleyici ve çarpıcı.


Bu arada, Japonya demişken...

1 comment:

Çavlan said...

konuya bayıldım ve filmi izlenecekler listemin tepesine aldım!