Saturday, November 14, 2009

Deniz kızının dönüşü, Domuz gribiyle ilgili bildiklerim

Sağdaki aslanın konuyla ilgisi yok. Sadece geçen gün Wikipedia'nın anasayfasındayken Günün Resmi olarak seçildiğini gördüğüm bir fotoğraf. Çok hoşuma gitti. Bir ara düzenleyip avatar yapayım.

---


Bakalıım, bu hafta neler oldu.

Geçen hafta, o hafta boyunca kendimi harika hissettiğimi söylemiştim. Bu devam etti, ama bu sefer başka bir nedeni vardı. Bu pazartesi günü acayip bir plot twist yaşadım. "Geçmişte kalan insanların birden ortaya çıkmasının yasaklanması gerek." diye bir cümle kurduğumu hatırlıyorum, yıllar önce. Bunun her zaman kötü olmayacağını gördüm. Evet, başlangıçta gerçekten sarsıcıydı, ama şimdi Tanrı'ya bunun için minnetarım, normalde olduğumdan daha fazla.

Artık Across the Universe'deki I Want To Hold Your Hand'i, I Want You'yu, Don't Let Me Down'ı ve All You Need Is Love'ı dinlerken hissettiklerim değişti.

---

Bu aralar oldukça meşgulüm. Eğer beş yıl önce (ben Asporia: Gizli Tehdit'i yaparken filan) biri bana gelip bir gün AGS oyunu yapmak için ODTÜ'ye gideceğimi, önceden ilgimi çekmiş olan bir projeye katkıda bulunacağımı söyleyeseydi gülerdim. Donald Trump'ın Büyük Düşün kitabını okuduktan sonra severek yaptığım işin beni sadece daha mutlu değil ama daha başarılı kılacağına ikna oldum.

Pazartesi günü Elektronik Devreler sınavım var. Elektrik ve elektronik favori konum değil, ama hayır, hayvan gibi çalışıp bu dersi tek seferde geçmek hedefim. Geçen dönemki başarısızlığımın tekrar etmesine izin vermeyeceğim.

Aklımda ilginç bir Asporia hikayesi var, zaman bulduğum bir ara onu yazacağım.
---

DeviantArt'ta Karil'in çalışmalarını fav'lamaktan ben yoruldum, Karil o fotoğrafları çekmekten yorulmadı. Böyle fotoğrafları gördükçe içim gidiyor.

----

Domuz gribiyle ilgili bildiklerim

Tamam, bu yazıyı daha önceden yazmam gerekirdi. "Uzunca bir yazı yazdığım bir ara bunları da eklerim." demiştim, ama sanırım bu bilgileri ne kadar erkenden paylaşsam o kadar iyi olacaktı.

Domuz gribi, kamuoyunun düşündüğünden çok daha fazla yayılmış, ama daha az tehlikeli bir hastalıkmış. Hastalığı tehlikeli kılan şey, bağışıklık sisteminizi zayıflatması ve siz gripken geçireceğiniz ikinci bir hastalığın bu yüzden ciddileşebilecek olması. Mevsimsel gripler henüz başlamamış (veya son bir-iki günde başlamış olabilir), eğer bu son birkaç hafta önce grip geçirmişseniz bu büyük ihtimalle zaten domuz gribiymiş.

Sağlık Bakanlığı bu yaygın haberleri esnasında aşırı miktarda domuz gribi aşısı satın almış, elindeki stokları eritmek istiyormuş. Fena olan şey, bu aşının ilk uygulandığı ülkelerde aşıya yan etkilerinden dolayı çeşitli davalar açılmış olmasıymış. Size şöyle söyleyeyim, ablamın çalıştığı departmandaki -kendisi de dahil- dokuz doktordan sadece birisi o aşıyı vurdurmayı istemiş; dahası, o aşıyı vurdurmayacaklarına dair bir belge imzalamışlar.

Haklısınız, bu bilgileri ilk edindiğim zaman paylaşmam daha faydalı olacaktı.

3 comments:

çikolatalıkedi said...

Evet domuz gribi çok tehlikeli bir grip çeşidi değil. Normal grip gibi geçirip rahatça atlatmak mümkün. Eşimin ablası ben buraya gelmeden önce domuz gribine yakalandı. Sadece bir hafta ev hapsi verdiler. İlaç yok, sağlıklı beslenmeye dikkat edilecek.

Bu aralar haberleri izlemiyorum çünkü her kanalda gripten bahsedilmesini aşırı abartı buluyorum..ki öyle. Normal gripten onlarca insan ölüyor her sene onu umursamıyorlar ama yeni bir çeşit grip olunca insanları paniğe sürüklüyorlar. Sinir bozucu..

Unknown said...

Domuz gribi gerçekten de hafif atlatılan bir grip çeşidiymiş(bunu alt katmızda oturan doktor söyledi). Normal grip domuz gribinden daha öldürücüdür.

Belki komplo teorisi diyecekiniz (belki de günaydın) ama gündemin domuz gribi ile meşgul edilmesinin altında birşeyler arıyorum ben.

Ahmet Kamil Keleş said...

Aşırı miktarda satın alınan aşıların tüketilmeye çalışılmasına ek olarak, dediğin de doğru olabilir. Gündem odağını değiştirmeye çalışmak yakın zamanda ilk kez yapılan bir şey değil zira.