Sunday, January 23, 2011

Teşekkürler MS Word (veya printer'ım)!



Microsoft Office Word 2007 dökümanınız içerisinde yukarıdaki gibi sorunsuz bir şekilde görünen ifadeler, dökümanın çıktısını aldığınızda aşağıdaki örnekteki gibi görünebilirler (daha doğrusu, görünemezler). Bu problemi çözmek için bilgisayarınız içinde dökümanın ekran görüntüsünü alıp, Paint'te crop edip, dökümanınıza resim olarak yapıştırabilirsiniz. Benim final projesi raporum çok sayıda matematiksel ifade içerdiği için bu işlemi çok sayıda tekrarlamam gerekti, bu işi yapmam gereken en önemli sayfalardan birisi gözümden kaçtı ve zaten mükemmellikten uzak durumdaki raporum iyice dandik bir hale geldi >_<


Benzer bir şekilde, Word içerisinde bazı özel ifadeler kullanan başka arkadaşlarım da rapor çıktısını alırken boşlukla veya "İfade yazdırılamadı" ifadesiyle karşılaşmış.

Neden böyle bir sorunun yaşandığına dair tahminim şu: Bir dökümanın printer çıktısı alınacağı zaman printer'a piksel piksel bir görüntü değil de formatlı metin gönderiliyor. Benim raporumda yazdığım matematiksel ifadeler de printer'a formatlı bir şekilde gönderilemediği veya printer'ım tarafından algılanamadığı için bu espriyle karşı karşıya kaldım.

Benim bu düşüncemi asıl destekleyen şey, ekran görüntüsünü alıp resim olarak dökümana eklediğim kısımların çıktısının dökümandaki gerçek metin olanlardan daha kötü görünmesi. Halbuki bilgisayar ekranında hiçbir fark yok, doğal olarak, çünkü resimleri zaten kalite kayıpsız formatlarda saklayıp boyutunu sabit tuttum.  

---

Şimdi aklıma geldi, belki Word'ün 2010 sürümünde bu sorunu çözmüşlerdir.

--
"Denklemlerin sağ tarafı nasıl (10,19,21) oluyor lan?" dediğinizi duyar gibiyim. Bunlar üçgensel bulanık sayılar, ki blogta açıklamak istemiyorum bu konuyu.

1 comment:

Aslı "TILSIM" Palabıyık said...

Paint'e ekran görüntüsünü yapıştırıp bu resim dosyasını Word'e eklemek çok zekice. ^^