Thursday, September 16, 2010

Ajanda v1.0

Eveet, kişisel ihtiyaçlarım doğrultusunda geliştirdiğim Ajanda'yı burada da yayınlayabilirim, kaynak kodlarıyla beraber. Hem Linux, hem de Windows'ta çalışacak bir program. Programımı şöyle tanıttım benioku.txt'de:

Ajanda v1.0, not almayı ve sonra alınan notlara erişmeyi kolaylaştıran bir programdır. Eğer sürekli not alınası fikirler aklınıza geliyorsa, internette okuduğunuz metinleri, chat yaptığınız kişilerin söylediklerini not almanız gerekiyorsa bu program biraz işinize yarayabilir.

Günlere ait girdiler .txt olarak, Ajanda'nın bilgisayarınızda bulunduğu aynı dizinde saklanır. 13 Eylül 2010'un bilgileri (yani aslında bu okuduğunuz metin) 130910.txt içindedir mesela. "Bugüne git" düğmesine bastığınız zaman sizin şu an içinde olduğunuz günle ilişkili bir girdi yaratılır (ve girdinin ilk kelimesi de o günün haftanın hangi günü olduğudur, o kelimeyi isterseniz silebilirsiniz). Ve elbette Ajanda ile yaratılan girdilere Ajanda'yla kolaylıkla erişebilirsiniz.

Ama şöyle sorunları var:

Linux sürümünü çalıştırmanız için Qt4 framework'ünün yüklü olması gerekecek. Executable dosyanın Qt'nin gerektirdiklerini içermesi için uğraştım, ama sonra kendi Linux'umdaki Qt 4'ü bozdum! Şimdi yayınladığım kaynağı şu an kendi Linux'umda çalıştıramıyorum, Windows için yaptığım birkaç ufak değişiklik Linux versiyonunda yok bu yüzden. Ama yine de executable'ı sorunsuz bir şekilde çalıştırıyorum.

Bu programın Windows uyarlamasında henüz çözemediğim bir sorunla karşılaştım: Sadece sürücü ana klasörünün (yani C:/'nin,F:/'nin filan, ama C:\Ajanda'nın değil) altındaki dosyaları okuyabiliyor bu program. Eğer programı C:/'nin içindeki bir klasöre yüklediyseniz, liste.txt, 130910.txt ve 010100.txt dosyalarını C:/ 'ye kopyalamanız gerek bu Windows versiyonunda. Herhalde QDir'le çözülecek bir sorundu bu, ama beceremedim. Programın Windows sürümü yine de benim kişisel ihtiyacımı karşılasa da bu problem, kullanıcıları kıllandırabilir.

Vista için programı D:\'ye filan kurmanız gerek.

Önemli bir uyarı: Metininizde değişiklik yaptıktan sonra Kaydet'e basmayı unutmayın. Kaydedilmemiş bir değişiklikten sonra girdiyi terk ederken verilmesi gereken "Emin misiniz?" uyarısı henüz eklenmemiştir.

Malesef ay ve gün isimlerinde Türkçe karakterleri kullanamadım.

Gün silme ve gelecek gün hatırlatma fonksiyonları bir sonraki versiyonda eklenecektir.

GUI öğelerinin boyutunun kullanıcı tarafından ayarlanamaması da düzeltilmesi gelecek versiyonlara kalan başka bir eksik.

İyi not almalar.

İndirme linkleri:

Eveet, şimdi kahrolası oyunlarım üzerinde çalışmaya devam edebilirim ^_^

5 comments:

Ragnor said...

sağ tarafa bi adet takvim widget'ı ekleyip notlara oradan ulaşma imkanı ekleyebilirsen çok daha güzel olacaktır bence. birde linux vs. sorunlarda gerekirse yardımcı olabilirim :).

Scissorhands said...

bunun mac versiyonu da olsa bilahare şahane olur. bir de ipad ve türevleri için application a çevrilebilitesi var mıdır ki?

Ahmet Kamil Keleş said...

@Ragnor: Aklıma gelmişti, ama onunla uğraşmak istemedim. Girdi tarihlerinin bir listede yazılı olması girdilere ulaşmanın en kolay yolu gibi geldi bana. Yardım önerin için teşekkür ederim, Qt SDK'yı tekrar yüklemeyi deneyeceğim bir de.

@Scissorhands: Maalesef bende Mac veya iPad olmadığı için bunu yapmam çok zor olacak. Bu noktada yapabildiğim tek şey programımın kaynak kodlarını yayınlamak.

Noite said...

işe yarayacağa benziyor ama dosyaların sürücü ana dizininden başka yerde çalışmaması olayı kötü olmuş... ana dizin baya bi karışacak bir süre sonra...

Ahmet Kamil Keleş said...

Biliyorum. Daha da kötüsü, sistem dosyalarıyla karışabilme ihtimali. Gelecek versiyonda düzelteceğim ilk şey bu klasör sorunu olacak.